7 tips om stress te reduceren bij een scheiding
Toen mijn man en ik uit elkaar gingen realiseerden we ons goed dat we altijd de ouders van onze zoon zouden blijven. En ook al was het in het begin niet altijd even makkelijk omdat we het zelf soms moeilijk hadden met de scheiding. We zijn de zorg voor onze zoon blijven delen, ook toen er nieuwe partners kwamen. Mijn zoon zei wel eens dat hij het jammer vond dat hij nergens mee wegkwam omdat we altijd overlegden. Maar hij was ook heel blij dat het bij ons niet ging zoals hij bij andere kinderen wel eens zag dat er zowel voor de ouders als kinderen stress bleef ontstaan.
Een echtscheiding, of in het geval dat je niet bent getrouwd het uit elkaar gaan staat op nummer twee van de gebeurtenissen die in je leven kunnen plaats vinden die veel stress opleveren. De Amerikaanse psychiaters Holmes en Rahe hebben wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de relatie tussen belastende gebeurtenissen en de kans op ontwikkeling van stress gerelateerde klachten en ziektes. Alleen het overlijden van je partner staat hoger op de lijst.
Bij het scheiden of uit elkaar gaan, maken veel mensen zich zorgen over de toekomst. “Wie blijft er in het huis wonen” en “Zal ik ooit nog een partner vinden? Of “Hoe moet het financieel allemaal opgelost worden?” zijn zo wat voorbeelden van onduidelijkheden die ontstaan door een scheiding waardoor je stress kunt ervaren.
Naast de praktische zaken die geregeld moeten worden, spelen er vaak ook heftige emoties zoals; boosheid, het verdriet omdat de relatie voorbij is, de angst omdat niet duidelijk is hoe de toekomst eruit ziet. De partner die niet voor de situatie heeft gekozen kan zich zelf dingen gaan verwijten. En er blijvend negatieve emoties aan overhouden, kan zich in de steek gelaten voelen en het gevoel hebben “niet goed genoeg” te zijn. Hoe dan ook als de stress te lang duurt, kan jouw lichaam niet meer optimaal functioneren. Jouw lichaam komt niet meer tot rust en dus wordt je bevattelijk voor ziektes en depressieve gevoelens.
De stressfactor, de scheiding of het uit elkaar gaan kun je niet veranderen, wel hoe je ermee omgaat. Je leven staat op zijn kop en dat geeft stress. Er moeten veel praktische zaken geregeld worden. Er komen veel emoties bij kijken. En je moet alles regelen met iemand waar je nu juist minder mee overweg kan als voorheen. Hoe kun je zorgen dat je hier met zo min mogelijk stress doorheen komt?
Als de scheiding of het uit elkaar gaan een feit is leg je daar dan bij neer. Weerstand hebben de situatie is voor jouw gevoel misschien wel logisch, maar als je iets niet kunt veranderen is het verspilde energie om daar tegenin te blijven gaan. Het geeft je onnodig extra stress. Een houding van: “We gaan uit elkaar, hoe dit goed af te handelen en hoe alleen verder”, zal het je gemakkelijker maken.
Ook al gaan jullie goed of als vrienden uit elkaar, toch kunnen er soms tijdens overleg situaties dingen naar boven komen die de sfeer kunnen verslechteren. Vooral degene die niet voor de scheiding of het uit elkaar gaan gekozen heeft zit vaak met meer boosheid, die ze soms later alsnog op de ex-partner richten. Trek je de emoties van je ex-partner niet te veel aan. Het hoort soms bij het afscheid nemen van de partner en de situatie zoals deze was.
Ook al ben je mogelijk zelf degene die de relatie heeft verbroken, ook dan kun je last hebben van stress. Als jij de beslissing hebt genomen om uit elkaar te gaan, doe je dat omdat je denkt dat je een beter leven kan hebben. Dus ook jouw leven gaat veranderen, en ook jij kunt met verdriet en angst zitten. Neem jouw emoties serieus ze zijn niet voor niets een signaal van jouw systeem.
7 tips voor minder stress bij een scheiding of uit elkaar gaan
- Accepteer dat de scheiding of het uit elkaar gaan een feit is;
- Probeer de praktische afhandeling zo netjes mogelijk af te handelen. Niemand is gediend bij een vechtscheiding die de hoeveelheid en de duur van de stress alleen maar zou verergeren;
- Neem verantwoording voor je eigen emoties. Probeer niet jouw emoties te onderdrukken, zorg goed voor jezelf en maak de ander geen verwijten;
- Werk aan je zelfvertrouwen. Zekerheden zijn weggevallen en je zelfvertrouwen heeft misschien een knauw gekregen. Zorg dat je dingen doet die je zelfvertrouwen weer vergroten;
- Zorg voor extra veel ontspanning zodat je de stress van je af kunt schudden. In stressvolle tijden moet je zorgen voor extra rust en ontspanning. Zodat je lijf kan herstellen van de stresshormonen die door je lijf gaan;
- Zorg dat je voldoende beweging krijgt en eet gezonde voeding. In dit soort periodes hebben veel mensen de neiging om onderuit op de bank te gaan zitten en ongezonder te gaan eten. Juist niet doen! Geef je lichaam de juiste voedingstoffen om de stress te lijf te gaan;
- Zijn er kinderen bij betrokken? Help hun dit te verwerken. Vertel op hun niveau dat jullie uit elkaar gaan en zorg dat ze zowel het contact met vader en moeder kunnen onderhouden.
Dat scheiden of uit elkaar gaan stressvol is kun je niet veranderen, wel hoe je ermee omgaat. Je bespaart jezelf veel extra stress door op een gezonde manier met de praktische zaken. Jouw emoties, lichaamsbeweging, voeding en ontspanning om te gaan. Zodat je op een positieve manier weer aan een nieuwe levensfase kunt beginnen.
Door: Nanda Noorlander van N-balans. (Nanda Noorlander helpt mensen die last hebben van overspannenheid of een burn-out van overleven naar leven. Zodat ze meer rust en meer energie hebben en ze weer kunnen genieten en eindelijk weer gelukkig zijn.)
En dan hoor ik nu graag van jou! Wil je definitief uit je burn-out? Klik hieronder en bestel de 3-delige videoserie… ?