Let bij stress en burn-out op jouw houding
Als iemand gitaar had kunnen spelen dan had dat vroeger gemakkelijk gekund op mijn rug. De spieren van mijn rug waren namelijk zo gespannen als een snaar. Dat had naast de groeistoornis in mijn rug ook met mijn gespannen houding te maken.
Bij elke gemoedsrust, dus ook stress en burn-out, nemen we automatisch een bepaalde houding aan. We staan er vaak niet bij stil, maar ga maar eens na, als je nadenkt zit je vaak iets voorover met je hand tegen je hoofd. Als je vrolijk bent heb je een open borstkas en een iets opgeheven hoofd. Bij stress hoort vaak een starre en strakke houding. Vandaar ook de uitdrukking; iemand staat stijf van de stress.
Als je naar een spannende film zit te kijken kun je de spanning voelen in jouw lichaam. Je lichaam reageert automatisch op stressvolle gebeurtenissen die in een film voorkomen. Het is dan vaak gemakkelijk om de spanning los te laten omdat je weet dat de situatie niet echt is. In het normale leven ontstaan deze reacties ook, alleen dan hebben we vaak minder snel door dat de spanning niet echt nodig is.
Niet alleen een boog kan niet altijd gespannen staan, ons lichaam kan dat ook niet. Als deze spanning vaak voorkomt of chronisch is, kan ons lichaam daar slecht mee omgaan. We krijgen last van spierpijn, nekpijn, schouderpijn, buikpijn, hoofdpijn, misselijkheid of duizeligheid. En als je pech hebt een combinatie daarvan.
De stijfheid bij stress komt voort uit de spanning die opgebouwd is in het lichaam. In de oertijd moesten we snel kunnen reageren als er een gevaarlijk dier voor ons stond. De stress die op zo’n moment ontstond zorgde ervoor dat je spieren zich direct aanspanden en je in staat was om direct te kunnen vechten of vluchten. En ook al leven we nu in een hele andere tijd, ons lichaam reageert op alledaagse situaties nog steeds op deze manier.
Zorg dat er zich zo min mogelijk spanning op kan bouwen in jouw lichaam. Als je zorgt voor een juiste houding, kun je voorkomen dat er telkens spanning in je lichaam wordt opgebouwd.
Een lichaamshouding die je in je leven hebt opgebouwd heb je niet 1-2-3 verandert, maar spanningen wel! Elke keer dat jij bezig bent met een juiste houding help je al om spanning te verminderen!
Veel mensen onderschatten de invloed van houdingen. Een lichaamshouding heeft niet alleen invloed op de hoeveelheid spanning in ons lichaam maar ook op hoe we ons voelen, welke gedachtes we hebben en hoe we ons gedragen. Dit kun je zelf ervaren. Ga maar eens zitten op een stoel met je ellenbogen op jouw benen en laat je hoofd maar hangen. Hoe voel jij je? Waarschijnlijk niet zo vrolijk, hé? En ga nu maar eens rechtop zitten, met een rechte rug, je schouders ontspannen naar achteren en je hoofd iets op. Voelt heel anders, hé? Zo zal je in een gespannen of samengetrokken houding je sneller gestrest voelen.
5 tips voor een ontspannen houding
- Let op je houding. Zorg dat je rug recht is, en je schouders ontspannen naar achteren zijn. Op deze manier krijg je veel minder last van spanningen in je rug, nek en schouders en dus ook minder pijnklachten.
- Wissel regelmatig van houding. Als je veel zittend werk doet, sta dan regelmatig op om even wat te drinken te halen of een rondje te lopen. Ons lichaam is niet gebouwd om langdurig stil te zitten ook zo worden er spanning opgebouwd.
- Zorg voor voldoende beweging. Door eenvoudige dagelijkse bewegingen als wandelen, fietsen of yoga zorg je er voor dat je lichaam in beweging blijft.
- Controleer je lichaam op onbewuste spanning, net als douchen. Spanningen kunnen zich ongemerkt opbouwen, dus controleer jouw lichaam regelmatig op spanningen. Douchen doe je ook regelmatig, ook al zie je niet altijd dat je vies bent.
- Zorg dat je mogelijke spanningen oplost. Heb je spanning gevonden? Neem de tijd om je lichaam weer te laten ontspannen.
Eén van de klachten die Willem had waren nek- en rugklachten. Hij had al verschillende dingen geprobeerd zonder veel resultaat en wilde echt uit zijn burn-out. Ik hielp hem de spanning in zijn lichaam op te lossen. En nu is de onrust, de vermoeidheid, en zijn nek- en rugklachten over. Hij piekert niet meer en slaapt beter.
Kortom een juiste houding vermindert stress. Dus let op jouw houding, wissel regelmatig van houding, zorg voor voldoende beweging, controleer jouw lichaam op spanningen en los ze zo nodig op. Zodat je zonder lichamelijke pijnen kunt genieten van jouw leven. En ik, ik heb totaal geen last meer van mijn rug.
Door: Nanda Noorlander van N-balans. (Nanda Noorlander helpt mensen die last hebben van overspannenheid of een burn-out van overleven naar leven. Zodat ze meer rust en meer energie hebben en ze weer kunnen genieten en eindelijk weer gelukkig zijn.)
En dan hoor ik nu graag van jou! Wil je definitief uit je burn-out? Klik hieronder en bestel de 3-delige videoserie… ?