Rouwen om mensen en situaties gaat in fases

Het is goed om te weten dat rouwen in fases gaat. Rouwen kan zo ingrijpend zijn omdat er veel met je gebeurd. Er zijn vele onderzoeken gedaan naar verwerking bij het rouwen en het proces van rouwen, en dat kan je helpen om duidelijk te krijgen wat er met je gebeurd en hoe je ermee om kunt gaan. 

Naast het verlies van een dierbare zijn er meer situaties waarom je kunt rouwen. Zoals bij een scheiding, als je ontslagen wordt, bij een amputatie, als je een burn-out krijgt  of een andere situatie waarbij je leven heel plotseling ingrijpend verandert.

Afhankelijk van de fases kun je een heel scala aan emoties ervaren. Je kunt verdrietig zijn, boos, bang, teleurgesteld, je schuldig voelen, pijn voelen, je machteloos voelen en je kunt gaan twijfelen aan jezelf.

Rouw ervaar je als een psychische reactie na een letsel of verlies. Het blijkt dat iedereen met rouw dezelfde fases doorloopt tijdens het rouwproces. De volgorde waarin iedereen dit doet kan wel verschillen. En deze fases kunnen dus ook door elkaar lopen.

De 4 fases van rouwverwerking
  1. Ontkenningsfase. Door het verlies verkeer je in een staat van shock. Je gaat verdoofd en in een waas door, zonder dat het goed tot je doordringt wat er is gebeurd. Ontkenning is een mechanisme van je systeem om je te beschermen, door te zorgen dat de waarheid langzaam tot je doordringt. Aan het einde van deze fase kan je de nieuwe feiten, de waarheid onder ogen zien.
  2. Protestfase. Het begint tot je door te dringen wat er is gebeurd, je wereld staat op zijn kop. Je voelt je verdrietig, schuldig en boos. Je kunt de boosheid ervaren door te huilen, te schreeuwen of een andere vorm van agressie. Je richt die boosheid op alles en iedereen. In deze fase ben je moeilijk te bereiken voor anderen en niet voor rede vatbaar. Verlies en verdriet verdwijnen daardoor meer naar de achtergrond. Je stelt jezelf veel vragen over het “waarom”. Je kunt jezelf schuldig voelen in de vorm van “Had ik maar…”, of de schuld bij een ander zoeken zoals: de arts, de onvoorzichtige automobilist, de oude werkgever, etc. Als je de schuld buiten jezelf zoekt is het makkelijker om om te gaan met de situatie.

    Doordat je je druk maakt over de schuldvraag kun je  je je verdriet nog even ontwijken. Als ontkennen en protesteren niet werkt, ga je over tot actie. Je vecht tegen het verlies, en gaat in de aanval. Je vecht je ontslag aan, procedeert om je gelijk te krijgen, verzet je tegen een echtscheiding, je weigert je neer te leggen bij jouw nieuwe situatie. Als het niet langer lukt om je verdriet te ontkennen of er voor weg te lopen, en je niets bereikt met je acties kun je in een depressie terecht komen. Je voelt je machteloos. Je sluit je af, weigert contact of trekt je terug. Je wilt anderen niet lastig vallen. Eenmaal depressief ga je mensen ontlopen, neem je de telefoon niet meer op of meld je je ziek. Door de depressie is de verleiding naar het ongecontroleerd nemen van pijnstillers, slaapmiddelen, tranquillizers / drugs, alcohol, groot. En het gevaar van een verslaving ligt op de loer.
  3. Genezingsfase. Je begint weer een beetje in evenwicht te komen. Je voelt nog steeds emotionele pijn. Het kan zijn dat je deze emotionele pijn onbewust niet wil loslaten omdat je dan kan bewijzen hoeveel je van de overledene hebt gehouden en de band zo blijft bestaan. Je ervaart nog veel emoties. Je hebt een deel nog niet verwerkt, dit veroorzaakt verstoringen in je energetische systeem van je lichaam. Zolang de onverwerkte emoties en de verstoringen niet worden opgelost blijf je hier last van houden.
  4. Aanvaardingsfase. De emoties en/of energetische verstoringen worden opgelost. Je hebt de rouw achter je gelaten en je kunt verder met je leven. Je staat weer open voor nieuwe contacten. De rouwverwerking is afgerond. Het kan zijn dat je deze fase nog niet hebt bereikt omdat je je (onbewust) afsluit , om zo te voorkomen dat je opnieuw met emotionele pijn wordt geconfronteerd. Je blijft dan hangen in fase 3. In de aanvaardingsfase onderneem je acties die constructief en zinvol zijn. Heb je een dierbare verloren dan durf je weer nieuwe contacten te leggen en plannen maken voor een leven zonder de geliefde persoon. Heb je een handicap leren accepteren, dan ga je in deze fase een hulpmiddel aanschaffen. Ben je ontslagen? Dan ga je nu weer solliciteren.

Het herkennen van de fases kan je helpen om inzicht te krijgen in je rouwproces. Je kunt je minder overweldigd voelen omdat je weet dat het weer voorbij gaat, ook al voelt dat nu niet zo. Hierdoor kun je je makkelijker overgeven aan het rouwproces. Ook voor je omgeving is het belangrijk deze stappen te kennen zodat zij je beter tot steun kunnen zijn.

Door: Nanda Noorlander van N-balans. (Nanda Noorlander helpt mensen die last hebben van overspannenheid of een burn-out van overleven naar leven. Zodat ze meer rust en meer energie hebben en ze weer kunnen genieten en eindelijk weer gelukkig zijn.)

En dan hoor ik nu graag van jou! Wil je definitief uit je burn-out? Klik hieronder en bestel de 3-delige videoserie… ?