Zo pak je te hoge werkdruk aan
Toen ik nog in de Grafische Industrie werkte had ik een hectische baan. De planning van de drukpers stond centraal omdat het dure machines zijn die niet stil mogen staan. Maar ja, als klanten het materiaal niet uit tijd of niet volledig aanleverden, of als er fouten werken gemaakt binnen het bedrijf. Dan kon de werkdruk vaak hoog oplopen. Want ik had niet één klant, maar zo had ik meerdere klanten. Waarbij ik het overzicht moest houden op welke afdeling welke order was en wanneer alles klaar moest zijn.
Waar de één heel veel werkdruk ervaart, zal de ander het gevoel hebben helemaal in zijn element te zijn. Dat het ervaren van werkdruk persoonlijk is, maakt het lastig om in te schatten wat een juiste hoeveelheid werk voor je is. En het vergelijken met anderen is daarin ook niet helpend.
Je bent wel druk, maar denkt dat het allemaal nog wel kan. Je bent wel meer moe, maar krijgt toch alles nog redelijk voor elkaar. Het duurt wel langer om te herstellen dan voorheen. “Maar, ja, iedereen is toch wel eens moe?”, denk je dan. Je neemt een keer een paar dagen vrij in de hoop dat het dan weer allemaal over is. Maar eenmaal weer op het werk merk je dat het niet voldoende heeft geholpen.
Je bent vaker moe, hebt minder plezier in je werk en je bent sneller aangebrand. Waar je tot voor kort veel kon hebben merk je dat je nu een kort lontje hebt. En waar je voorheen nog plezier had in je werk doe je nu vooral wat er gedaan moet worden. Je schrapt de leuke dingen in je privé leven om alles op je werk te blijven volhouden.
Werkdruk heeft alles te maken met de balans tussen wat je plezier oplevert en wat je energie kost. Bij werkstress en werkdruk gaat het niet om één keertje iets meer werk hebben. Dan gaat het echt over te veel werk over een langere periode. Vaak heb je de neiging om juist alle leuke dingen in je leven zoals sociale contacten, sport, en hobby’s op te offeren. Terwijl die dingen juist maken dat je plezier in je leven blijft ervaren.
Probeer te voelen waar jouw grens ligt. De meeste mensen die te maken krijgen met overspannenheid of een burn-out vinden het lastig om te voelen hoeveel ze aankunnen. Misschien ben je ook wel geneigd om eerst te doen en daarna je pas afvraagt of het eigenlijk wel goed voelt voor jou. Van continu over jouw grenzen heen gaan, wordt je niet gelukkig. Je negeert dan hoe je je voelt en probeert alleen vanuit je verstand te leven en dat werkt niet.
Neem tijdig rust of bouw rustmomenten in. Op deze manier krijgt je lichaam de tijd om te herstellen van de drukke periode of maakt het dat je een tijdelijk drukke periode kunt volhouden. Je lichaam werkt net als een batterij, als je hem continu blijft leeg trekken houd het een keer op.
Zorg voor een oplossing voor de werkdruk. Bespreek met je leidinggevende of er mogelijkheden zijn om de werkdruk te verlagen. Is de periode dat de werkdruk hoog is te overzien? Kun je taken of deeltaken uitbesteden of overdragen?
5 tips om je werkdruk op te lossen
- Vraag je af wat je voorheen leuk vond aan jouw werk. Soms veranderen werkzaamheden of omstandigheden en soms veranderd jouw gevoel over het werk. Wat in eerste instantie een uitdaging was kan na een paar jaar een stuk minder leuk zijn;
- Vraag je af wat jij nodig hebt om weer plezier in je werk te hebben. Misschien is dat alleen maar minder werk. Maar misschien ben je toe aan een nieuwe uitdaging;
- Wordt je onder- of juist overvraagd? Zowel als je onder- als overvraagd is dat lastig om langere tijd vol te houden. In beide gevallen zal je je af moeten vragen wat dan wel bij je past;
- Ook al voelt het al falen, dat is niet zo. Veel mensen zijn teleur gesteld in zichzelf als blijkt dat ze de werkdruk niet aan kunnen. Maar dat hoeft niets over jou te zeggen. Het kan ook liggen aan de hoeveelheid werk die je toegeschoven krijgt;
- Bedenk dat je niemand iets hoeft te bewijzen. Het is belangrijker dat je dat doet waar je gelukkig van wordt dan dat je doet wat anderen van je verwachten.
En toen ik later een baan accepteerde op een internetafdeling bij een plaatselijke krant, vond ik dat een hele leuke kans. Ik leerde om teksten te bewerken, ik leerde om websites te maken. Kortom er waren veel nieuwe uitdagingen. Door een reorganisatie was er op een gegeven moment geen tijd meer voor de dingen die het werk juist leuk maakte. En ik kreeg een leidinggevende waarmee het minder prettig was om mee samen te werken. Dit maakte dat ik het werk totaal niet leuk meer vond. Er waren geen mogelijkheden om het werk aan te passen dus heb ik mijn baan opgezegd en ben wat anders gaan zoeken.
Dus heb je last van een te hoge werkdruk? Bespreek dit met je leidinggevende, kijk of je taken kunt afstoten. Bouw rustmomenten in. Vraag je af wat je nog leuk vind aan je werk of dat je toe bent aan een nieuwe uitdaging. Je hoeft niemand iets te bewijzen. Niets is belangrijker dan dat jij weer vol energie en met plezier naar jouw werk gaat.
Door: Nanda Noorlander van N-balans. (Nanda Noorlander helpt mensen die last hebben van overspannenheid of een burn-out van overleven naar leven. Zodat ze meer rust en meer energie hebben en ze weer kunnen genieten en eindelijk weer gelukkig zijn.)
En dan hoor ik nu graag van jou! Wil je definitief uit je burn-out? Klik hieronder en bestel de 3-delige videoserie… ?