Wat gun jij jezelf, rust of een burn-out?


Onbewust gebruik ik heel vaak een ritueel. En ik merk dat veel mensen dat ook doen zonder dat ze het door hebben. Toen ik ging verhuizen uit het huis waar ik meer dan 20 jaar had gewoond, wilde ik dat heel bewust doen. Nadat de verhuizers weg waren heb ik de tijd genomen om het huis helemaal door te lopen en bewust afscheid te nemen van alle kamers. En dat deed me veel meer dan ik verwacht had. Vroeger was ik daar misschien overeen gestapt maar ik merkte dat het me hielp om deze stap in mijn leven een plek te geven, mijn emoties erover te ervaren. En zo mijn systeem te laten wennen aan de overgang.

Iedereen maakt van alles mee in zijn of haar leven. Hoe meer je meemaakt, hoe meer je te verwerken hebt. Maar in deze drukke tijd hebben veel mensen de neiging om over dingen heen te stappen in plaats van te verwerken. En dan blijft het in je systeem, waardoor je  stressklachten kan krijgen. Een ritueel kan helpen dit op te lossen.

Als je als kind opgegroeid bent in een stressvolle situatie, dan blijf je als volwassene stressgevoeliger dan andere mensen. Als je die ervaringen niet hebt kunnen verwerken blijft jouw emmer altijd gevuld. Er hoeft dan maar weinig te gebeuren om de emmer te laten overstromen. Een ruzie, een ontslag, een overlijden, het hakt er bij jou heftiger in dan bij een ander.  

Als je niet verwerkt wat je hebt ervaren, blijf je spanningen met je meedragen. Je baalt hiervan, want hierdoor ga je ook snel aan jezelf twijfelen. En de opgekropte emoties die je al zo lang bij je draagt kun je soms letterlijk ervaren als een bal met spanning in je buik. Maar je kunt ook andere klachten krijgen zoals hoofdpijn, spierpijn, vermoeidheid en onrust in je hoofd.

Rituelen horen bij mensen. In de geschiedenis is duidelijk dat rituelen altijd een onderdeel zijn geweest van onze samenleving. Rituelen spelen in onze huidige, Westerse beschaving een minder bewuste rol. We hebben nog wel rituelen voor een huwelijksaanzoek en de trouwerij, verjaardagen, voor de dood, bij een geboorte en bij oud- en nieuw. Dit zijn echter tradities geworden waardoor veel mensen er niet bij stil staan dat het eigenlijk een ritueel is.

Wanneer gebruik je een ritueel? Het doel van vrijwel alle rituelen is het los laten van dingen die niet meer in je leven passen. Of de overgang naar een andere fase. Of juist het verwelkomen van nieuwe dingen in je leven. Je kunt een ritueel dus goed gebruiken voor overgangssituaties die in je leven plaats vinden.

Voorbeelden van overgangssituaties: Denk dan aan: een geboorte, het moment waarop een kind man of vrouw wordt, bij het aangaan of het verbreken van een relatie, bij de overgang van de ene naar de andere baan, bij een verhuizing. Dus eigenlijk elk moment in je leven waarbij je het gevoel hebt dat een ritueel een bijdrage kan zijn aan het markeren van de situatie.

Helaas wordt het woord ritueel door veel mensen als negatief wordt ervaren. Het woord ritueel heeft voor veel mensen een negatieve klank omdat dit vaak wordt geassocieerd met magie en satanische taferelen. En dat is jammer omdat een ritueel op veel levensmomenten een handige tool kan zijn.

15 stappen om een ritueel te maken dat je rust geeft
  1. Vraag je af wat het doel is van het ritueel, welke overgang wil je markeren?;
  2. Wat is een juiste plek voor het ritueel, voor veel mensen is de kerk bijvoorbeeld een goede plek voor een huwelijk. Je kunt een plek binnen of buiten kiezen;
  3. Wat is een mooie manier om het ritueel te beginnen, zijn er bepaalde dingen die je wilt zeggen of doen;
  4. Is er een bepaalde kleur die bij het ritueel past? Zoals bijvoorbeeld de kleur rood bij de overgang van een meisje naar vrouw. Dit kun je in de vorm van rood drinken, rode taart, rode kleding, etc doen;
  5. Wat ga je precies doen, hoe kun je het beste de situatie symbolisch uitvoeren?;
  6. Is er bepaalde kleding die past bij dit ritueel, denk aan een trouwjurk voor een huwelijk of zwarte kleding bij een ritueel voor de dood;
  7. Wil je dat er anderen bij aanwezig zijn of doe je het alleen?;
  8. Wat heb je erbij nodig, je kunt er kaarsen bij gebruiken om het licht te symboliseren, maar ook andere voorwerpen kunnen passen. Zoals een schaar om een draad door te knippen wanneer een relatie is beëindigd;
  9. Wil ik er geluid bij hebben, zo ja, wat dan? Denk aan muziek zoals bij een begrafenis of natuurgeluiden;
  10. Is er bepaald voedsel dat erbij past? Zoals taart bij een verjaardag en oliebollen bij Oud- en Nieuw;
  11. Is er bepaald drinken dat erbij past? Zoals bijvoorbeeld champagne bij oud- en nieuw;
  12. Is er een bepaalde geur die er bij past? Die kun je in de vorm van het branden van wierook of etherische oliën toepassen;
  13. Wat is een mooie manier om het af te sluiten?;
  14. Bedenk hoeveel tijd je hiervoor nodig hebt;
  15. Plan een datum, moet het op een specifieke dag plaats vinden?

Bij het huwelijk is het ritueel er om de overgang van alleen naar samen te markeren. Bij oud- en nieuw wordt er afscheid genomen van het jaar wat achter je ligt. Het vuurwerk werd vroeger gebruikt om kwade geesten te verjagen zodat men het nieuwe jaar “schoon” weer kon beginnen. De goede voornemens zijn bedoeld om het nieuwe jaar op een positieve manier te starten. De rituelen rond de dood, zoals een begrafenis of crematie zijn een manier om afscheid te nemen van de overledenen en jezelf voor te bereiden op een leven zonder deze persoon.

Kortom je kunt gebeurtenissen uit het verleden alsnog verwerken en een plek geven. Een ritueel kun je daar goed voor gebruiken. Gebruik bovenstaande vragen om zelf een ritueel te maken. Momenten in het heden kun je bewuster ervaren met een ritueel zodat je niet langer emotionele ballast ophoopt. Op deze manier zorgt je voor meer rust en meer energie in je dagelijkse leven. Spanningen kun je achter je laten waardoor je stressklachten niet langer je leven beheersen en je weer kunt genieten.

Door: Nanda Noorlander van N-balans. (Nanda Noorlander helpt mensen die last hebben van overspannenheid of een burn-out van overleven naar leven. Zodat ze meer rust en meer energie hebben en ze weer kunnen genieten en eindelijk weer gelukkig zijn.)