Het is oké om slechte momenten te hebben
Het leven heeft zijn hoogte en diepte punten en zo ging ook het herstel van mijn burn-out. Soms dacht ik oprecht dat ik een bepaald onderwerp doorgrond en opgelost had. En bleek dat toch niet het geval. Ik raakte dan vaak teleurgesteld in mezelf en werd er ook moedeloos van en boos op mezelf. Maar ik weet nu dat het er gewoon bij hoort. Ik zal je uitleggen hoe dat zit…
Het herstellen van een burn-out gaat niet in een rechte lijn, er kunnen soms slechte momenten zijn. Je hoopt misschien dat je een stijgend lijn ziet waarbij je steeds beter en beter voelt. Maar in de praktijk verloopt dit herstelproces meestal anders waardoor je extra in de stress schiet omdat je bang bent dat het weer de verkeerde kant op gaat.
Het voelt een tijdje alsof het beter gaat. Maar dan ineens heb je het gevoel dat je weer instort. Je gaat piekeren omdat je je zorgen maakt of het wel de goede kant uit gaat. Schuldgevoelens naar je naasten toe spelen weer op omdat je niet kunt bijdragen op de manier die je wilt. Je wilt niet toegeven aan je vermoeidheid waardoor je toch weer doorgaat. Waardoor je je daarna nog slechter en nog meer uitgeput voelt.
De gespannenheid neemt toe, de druk neemt weer toe. Je voelt de uitputting weer dichterbij komen, waardoor je weer extra slaap nodig hebt. Jouw concentratie gaat moeizamer. Je raakt sneller overprikkeld. De angst dat er niet voldoende verbetering is lijkt je hoofd te doen tollen.
De verwachting dat je nooit meer slechte momenten hebt, doet je de das om. Zodra je weet dat het herstel met ups en down kan gaan, kun je accepteren dat het erbij hoort. Dat het slechts een teken is dat je even iets te veel hebt gedaan. En als je weet welke juiste stappen je kunt nemen om weer vlot te herstellen, weet je dat je daar geen zorgen over hoeft te maken. Omdat er geen man overboord is.
Slechte momenten zijn een onderdeel van het leven. Zowel zonder een burn-out als mét een burn-out. Als je dat kunt accepteren maak je je minder zorgen. Zolang je in grote lijn je je steeds beter en beter voelt, is het niet erg om eens een keer slechte momenten te hebben. Daarop leren vertrouwen zal je herstel bevorderen.
Als je één van die slechte momenten hebt, realiseer je dan dat je op zo’n moment alles zwartgalliger ziet. Waardoor je weet dat je niet in paniek hoeft te raken en jij jezelf gerust kunt stellen. Het is een keuze om je op dat moment wel of niet mee te laten slepen door negatieve gedachtes.
Op slechte momenten hoef je alleen maar je af te vragen hoe het komt dat je je zo voelt. Meestal heb je of te veel gedaan, of heb gedachtes over een gebeurtenis die niet helpend zijn. Als je te veel hebt gedaan weet je dat je een bepaalde actie minder lang moet doen zodat je geen terugslag krijgt. En in het geval van de gedachtes is het handig om te onderzoeken of ze überhaupt waar zijn… Wat meestal niet het geval is.
Hoe je in 5 stappen slechte momenten kunt overwinnen
- Accepteer dat slechte momenten een onderdeel zijn van het leven;
- Focus op de grote lijn die stijgende is en niet op een moment dat je je slechter voelt, waardoor je weet dat je je geen zorgen hoeft te maken;
- Laat je niet meeslepen door negatieve gedachtes op slechte momenten;
- Vraag je af welke grens je voor jezelf bent overgegaan, en trek daar lering uit;
- Gun jezelf dat wat je nodig hebt om 100% te herstellen.
De meeste klanten die de weg in slaan richting herstel komen op een punt dat ze toch weer een keer een slecht moment hebben. Zo ook Ellen, ze schrok daar erg van. Ze was bang dat alles wat ze had opgebouwd weer weg was. Maar dat is zelden het geval. Ik legde haar uit dat om te herstellen je steeds je grenzen oprekt van wat je doet. En dat het dus niet raar is dat je soms een keer te veel doet. En je lichaam daar een reactie op heeft. Je kunt dan leren waar je grens ligt. En dat ervaarde ze als een enorme opluchting.
Dus wil je niet langer in de stress raken van slechte momenten? Weet dat ze een onderdeel van het leven zijn. Onderzoek wat maakt dat je je zo voelde en zorg dat je een volgende keer andere keuzes maakt. Voorkom dat je gedachtes met je op de loop gaan door te focussen op de stijgende lijn van jouw herstel. Dat scheelt een hoop extra stress, druk, zorgen en piekeren.
Door: Nanda Noorlander van N-balans. (Nanda Noorlander helpt mensen die last hebben van overspannenheid of een burn-out van overleven naar leven. Zodat ze meer rust en meer energie hebben en ze weer kunnen genieten en eindelijk weer gelukkig zijn.)
En dan hoor ik nu graag van jou! Wil je definitief uit je burn-out? Klik hieronder en bestel de 3-delige videoserie… !