Dit is hoe je wel jouw voornemens waar maakt!
Veel mensen hebben rond de jaarwisseling het voornemen om een aantal dingen in hun leven aan te passen. Uit onderzoek blijkt dat 4 op de 5 mensen (79% dus) goede voornemens maakt. Het is niet vooral een vrouwending; bijna evenveel mannen als vrouwen doen het. Het is gebleken dat als mensen zich alleen iets voornemen, ze er enthousiast aan beginnen en dat het er dan na een tijdje niet meer van komt.
Op nummer 1 van deze lijst staat: “afvallen”. Op nummer 2 staat: “zich minder druk maken” Andere voornemens zijn: zuiniger gaan leven, meer te gaan sporten, gezond te gaan eten, meer tijd voor zichzelf of hun familie te nemen, etc.
Omdat het vaak bij een voornemen blijft raak je teleurgesteld in je zelf. In de praktijk blijkt het lastig om een voornemen ook echt om te zetten in langdurig verandering. Je wordt boos op jezelf, vind jezelf een slappeling en je eigenwaarde daalt.
Waarom zou je een goed voornemens alleen rond de jaarwisseling hebben? Zou het niet mooi zijn als je met regelmaat stil staat bij jouw leven en jezelf afvraagt wat je nu echt wilt? Dit hoeft toch niet 1x per jaar te gebeuren? Ik heb zelf nooit goede voornemens rond de jaarwisseling omdat ik het hele jaar door bezig ben met persoonlijke groei.
Het woord “voornemen”, klinkt al niet stevig. Je neemt je iets voor, klinkt redelijk vrijblijvend. Als je het een doel noemt of een actiepunt, klinkt het al heel anders een stuk minder vrijblijvend.
De voorbereiding is het halve werk. Het stellen van een duidelijk doel maakt het je een stuk eenvoudiger om een permanente verandering in je leven aan te brengen. Hoe specifieker je doel, hoe groter de kans dat je het gaat bereiken.
Wacht niet af tot jij je doel al dan niet bereikt hebt, maar wees voortdurend bedacht op tekenen dat jij je doel nadert. Dit helpt om langdurig gemotiveerd te blijven. Op deze manier blijf je vooruitgang ervaren. Verzamel zo veel mogelijk bewijs van jouw vordering en geniet daarvan. Vier zo’n succes ook! En stel jezelf een beloning in het vooruitzicht voor je eind en/of tussen doelen. Maak dat heel levendig voor jezelf en tastbaar.
11 stappen om je doel te bereiken
- Wat zou je willen doen, dat volledig in jouw mogelijkheden ligt, en wat je echt graag wilt bereiken?
- Formuleer het doel positief en specifiek. Dus niet: “Ik wil minder stress”, maar bijvoorbeeld “Ik besteed elke dag minstens 30 minuten aan ontspanning”.
- Stel je voor dat je het doel bereikt hebt, heeft dat invloed op jouw leefstijl, de mensen om jou heen en/of jouw werksituatie?
- Indien dit onacceptabel is, pas dan het doel aan.
- Wat belet jou om het doel te bereiken?
- Indien er een beletsel is: Wat heb jij nodig om dat beletsel uit de weg te ruimen?
- Wat heb jij nodig om dat te krijgen? Als je dat niet alleen lukt, zoek dan hulp.
- Maak nu een afspraak met jezelf wanneer je dat laatste beletsel uit de weg gaat ruimen. Door een afspraak te maken met jezelf blijft het niet iets vrijblijvends en kun je zorgen dat jij je doel bereikt.
- Als het doel dat jij gekozen heb er één is voor de lange termijn dan stel jij jezelf de vraag: “Hoe weet ik dat ik halverwege ben?” Het maken van tussenstappen is handig als het doel heel ver weg lijkt.
- Hoe weet jij dat jij jouw (eind)doel bereikt hebt?
- Verzamel bewijs van je vorderingen
Kortom: zorg voor een duidelijk en realistisch doel en hou dat doel levensgroot voor ogen. Zo bespaar je jezelf verdriet teleurstelling in jezelf en krijg je juist meer zelfvertrouwen omdat je nu meer resultaat boekt. En als je het gevoel hebt dat je voortdurend vooruitgaat, geeft dat ook de stimulans om net zo lang door te gaan zodat je je doel hebt behaald.
Door: Nanda Noorlander van N-balans. (Nanda Noorlander helpt mensen die last hebben van overspannenheid of een burn-out van overleven naar leven. Zodat ze meer rust en meer energie hebben en ze weer kunnen genieten en eindelijk weer gelukkig zijn.)
En dan hoor ik nu graag van jou! Wil je definitief uit je burn-out? Klik hieronder en bestel de 3-delige videoserie… ?