Hoe kun je in een stijgende lijn van A naar B je burn-out oplossen?

Mijn herstel van mijn burn-out ging met horten en stoten. Vooral omdat ik telkens tegen de frustratie aanliep dat niemand me kon vertellen wat er nou eigenlijk precies met me aan de hand was. En hoe ik het kon oplossen. Van alles uitproberen en onderzoeken terwijl ik weinig energie had was geen pretje. Maar uiteindelijk heb ik er wel heel veel van geleerd en ben ik blij dat ik die kennis nu weer met anderen kan delen.

Het oplossen van je burn-out gaat zelden in een gelijkmatige stijgende lijn van A naar B. Er is een afwisseling van angsten en onzekerheid enerzijds en anderzijds zijn er momenten van je wel goed en krachtig voelen, maar niet weten hoe nu verder en welke stap er eerst gezet moet worden.

Soms lijkt het dat je weer een beetje energie hebt. En op andere momenten voel je je toch weer helemaal uitgeput. Om moedeloos van te worden dat het zo op en neer gaat. Waar door je niet het gevoel hebt dat er een stijgende lijn van A naar B is. “Gaat het ooit nog over?”, vraag je jezelf dan af.

Je mist het overzicht en daardoor pieker je veel. Want je weet niet goed of het nou beter gaat of dat het nou juist slechter gaat. Omdat je niet weet hoe je de signalen moet interpreteren. En daardoor vraag je je af of je wel de juiste dingen doet. En op internet kom je allerlei verschillende adviezen tegen, dus dat schept alleen maar mee verwarring. Je voelt je alleen, je wilt het graag oplossen. Maar schaamt je er ook voor. Je weet niet hoe het verder moet.

Juist omdat je burn-out niet in een gelijkmatige stijgende lijn van A naar B verloopt is het lastig om te bepalen waar je zit. Als het even beter lijkt te gaan heb je het gevoel dat je goed bezig bent. Maar als het weer minder gaat weet je gewoon niet zeker of je op de juiste weg bent. Of je in een dalletje zit of dat je het verkeerde aan het doen bent waarmee je nooit bij B gaat komen.

De eerste stap is dat je helder krijgt of je een burn-out hebt. Pas als je weet wat je situatie is kun je ontdekken wat de eerst volgende stap is om je situatie te verbeteren. Veel mensen gaan lukraak dingen doen zonder te weten wat hun situatie is. Dat doe je toch ook niet als je wilt koken? Je gaat toch eerst bekijken wat je nodig hebt? Want als je pasta wilt maken heb je andere dingen nodig als dat je een salade gaat maken.

Belangrijk is dat je vervolgens accepteert dat je een burn-out hebt. Zolang je er tegen blijft vechten of het blijft negeren, rek je de tijd dat je kunt beginnen met het oplossen alleen maar op. Waardoor je burn-out onnodig langer duurt. Je hoeft het niet leuk te vinden. Maar slechts het feit te accepteren dat het zo is.

De echt valkuil is dat je denkt je het alleen op moet lossen. Waarom? Omdat je gewend bent om alles alleen op te lossen. Dat is juist waardoor je die oogkleppen op hebt en het zover heef kunnen komen. Waarom alleen blijven ploeteren als ik de kortste route weet om die  stijgende lijn van A naar B te krijgen?

In 7 stappen in een stijgende lijn van A naar B
  1. Helder krijgen DAT je een burn-out hebt (Doe hier de burn-out test of vraag een persoonlijk gesprek aan voor meer helderheid );
  2. Accepteren dat je een burn-out hebt, wetende dat vechten ertegen zinloos omdat het een feit is;
  3. Ontdekken wat de eerst volgende stap is…., ik geef toe dit is heel lastig om alleen te bepalen;
  4. De kern van jouw stress en burn-out oplossen (ook lastig alleen omdat iedereen blinde vlekken heeft);
  5. Je realiseren dat het een leerproces is, en dat je dus soms toch weer dingen doet waarvan je wet dat het niet handig is, maar je daar nu bewust van weet en de handvaten hebt om het anders te doen;
  6. Jezelf de tijd gunnen, (wetende dat een burn-out in 4 weken tot 6 maanden opgelost kan zijn);
  7. Genieten van elk resultaat door je niet alleen blind te staren op dat je er nog niet bent, maar geniet van elke tussenstap die je behaalt hebt.

 Van huis uit had Paulien geleerd om voor haar moeder te zorgen. Haar moeder had psychische klachten en zij wilde haar moeder tot steun zijn. Dat leek een mooie en liefdevolle gewoonte, maar het ging op een gegeven moment ten koste van haarzelf. Ze kreeg een burn-out. Ik leerde haar de gewoonte aan om eerst goed voor zichzelf te zorgen, zodat de zorg voor haar moeder niet langer ten koste van haarzelf ging.

Kortom, het is dus belangrijk om bewust te kiezen welke gewoonte je wilt behouden en welke niet. En welke nieuwe gewoonte je wilt ontwikkelen, zodat het ook eenvoudiger wordt om de verantwoordelijkheid voor het resultaat van je keuzes te kunnen nemen. Hiermee voorkom je dat je je telkens rot voelt en in een kringetje blijft ronddraaien en bereik je dat je je juist steeds beter en beter gaat voelen.


Door: Nanda Noorlander van N-balans. (Nanda Noorlander helpt mensen die last hebben van overspannenheid of een burn-out van overleven naar leven. Zodat ze meer rust en meer energie hebben en ze weer kunnen genieten en eindelijk weer gelukkig zijn.)

En dan hoor ik nu graag van jou! Wil je definitief uit je burn-out? Klik hieronder en bestel de 3-delige videoserie… !