Jezelf beschermen, maar wie beschermt je tegen jezelf?
Omdat ik al kind heel gevoelig was, had ik onbewust besloten dat ik mezelf beter kon beschermen. Ik was ook anders dan andere kinderen. En werd daarom soms ook gepest, buitengesloten of fysiek aangevallen. Ik bouwde een muurtje om mezelf heen, en dacht mezelf daarmee goed te beschermen. Maar helaas zorgde dat muurtje er ook voor dat ik mezelf soms ook isoleerde.
Als je ooit in je leven iets hebt meegemaakt wat pijnlijk was, wil je jezelf daar tegen beschermen. En dan heb ik het over pijnlijk in de meest breedte zin. Dat kan zijn emotioneel pijnlijk, dat kan zijn fysiek pijnlijk, of mentaal pijnlijk. Je besluit iets nooit meer te doen, of juist om jezelf te beschermen door iets WEL te doen.
Je vind het moeilijk om elke keer weer afscheid te nemen van mensen. Als je al vaak van baan gewisseld bent, denk je bij jezelf: “Ik maak van mijn collega’s maar geen vrienden want misschien heb ik volgend jaar weer een andere baan”. Hiermee belemmer jezelf werkplezier door een leuk contact op te bouwen met collega’s.
Jezelf beschermen zorgt altijd voor jezelf afsluiten van iets of iemand. Dat kan een tijdje voor je werken, maar zal ongemerkt leiden tot jezelf dingen ontzeggen. Waardoor je levensvreugde en energie afneemt. En je jezelf steeds meer beperkingen gaat opleggen. Waardoor je uiteindelijk helemaal vast loopt in je leven en niet meer weet hoe je het kunt oplossen.
Het lijkt in het begin handig om jezelf te beschermen. Alle keuzes die je maakt op deze manier zijn keuzes vanuit een angst. De angst om afgewezen te worden, de angst om te falen, de angst om jezelf of anderen teleur te stellen. Dat gaat het beklemmend werken omdat je jezelf en je mogelijkheden en ervaringen beperkt.
Waar probeer jij jezelf (nog) te beschermen? Welke keuzes heb je vroeger genomen die je nu beperken? Bijvoorbeeld: “Ik begin maar niet aan een relatie, want ik ben bang om gekwetst te worden”. Of: “Ik ga maar niet solliciteren, want misschien wordt ik niet aangenomen”. Of: “Ik zeg maar niet wat ik er echt van vind, want misschien wordt de ander dan boos en ik kan er niet tegen als iemand boos op me is”.
Keuzes vanuit angst gaan je nooit een liefdevol leven opleveren.
Jezelf beschermen is een korte termijn oplossing die jezelf op de lange duur niet dient. Dus kun je jezelf afvragen … Wie beschermt je tegen jezelf als je jezelf steeds meer ontzegt?
Het gaat er niet om overmoedig te worden. Het gaat erom dat je onderzoekt waar jij jezelf saboteert, waar jij jezelf belemmerd. Waardoor je niet het leven leid dat je echt graag wilt. Realiseer je dat je altijd keuzes hebt. Vooral op hoe je zelf omgaat met jezelf en het leven.
Nina voelde zich naast haar burn-out eenzaam. Ze wat vervelende ervaringen met vriendinnen opgedaan. Hierdoor liet ze mensen niet echt meer dichtbij komen in de hoop zichzelf te beschermen tegen de pijn die ze eerder ervaarde toen ze zich gekwetst voelde door een vriendin waarvan de vriendschap eindigde. Ik legde haar uit dat zich probeerde te beschermen tegen die pijn. En dat het harnas wat ze was gaan dragen haar belemmerde om echt contact te maken met mensen. En dat hielp om de eenzaamheid op te lossen toen ze zag dat ze zichzelf weerhield van wat voor ieder mens noodzakelijk is: LIEFDE!
Dus onderzoek waar het jezelf beschermen niet meer voor je werkt. Zodat je jezelf kunt bevrijden van de beperkingen die je jezelf hebt opgelegd. Zodat je kunt kiezen voor het ervaren van meer vrijheid en levensvreugde en energie en innerlijke rust.
Door: Nanda Noorlander van N-balans. (Nanda Noorlander helpt mensen die last hebben van overspannenheid of een burn-out van overleven naar leven. Zodat ze meer rust en meer energie hebben en ze weer kunnen genieten en eindelijk weer gelukkig zijn.)
En dan hoor ik nu graag van jou! Wil je definitief uit je burn-out? Klik hieronder en bestel de 3-delige videoserie… ?